Страница за изследване произхода и ранната история на Българският народ и държави!                          
 

Българска Историческа Истина!
Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

 
 

Долината Бамиян, и само пустиня ли е била Балхара?

/Една от многото долини в Авганистан, в който се е развивала древната българска цивилизация. Защитена от планините, и осигурена откъм храна и вода, тези долини са давали отлични условия за живот/

Едно от най-живописните места на земята е град Бамиян. Намиращ се в едноименната долина, на 3000м надморска височина, заобиколен от жълтеникави скали, Бамиян гледа към белоснежни планини, както на север така и на юг. Равният като тепсия анклав от плодородна земя, от хилядолетия е бил обработван, а на четерите му ъгъла и днес стоят отбранителни крепости а из долината текат десетки успоредни една на друга рекички. Благоприятното местоположение на земята, е привлякло будистки монаси, който основават свой манастир, по време на Кушанската доминация. През долината минават няколко търговски пътя с вековна история, който я бележат като бъдеща потенциална жертва на нападения. През 12 век, ордите на Чингиз Хан, покоряват долината и избиват голяма част от населението. Двете големи статуй на Буда, вдълбани в скалите, бяха първо обезглавени през 18 век, а през 2001 - взривени. И въпреки че те нямат пряка връзка с българите(не са оставени от нас), унищожаването на културни паметници в земите на Балхара е довело до загуба на важни сведения и за българите.

/Земите на долината са прекрасно напоени, което е дало условия, да бъдат заселени от дълбока древност/

Долината Бамиян е разположена по протежение Изток-Запад, и заобиколена от планински вериги. Местоположението и я прави естествен коридор и проход между два свята, а днес през нея минава главният път от Кабул, за Туркменистан. Българите доминирали над долината, до 1 век след новата ера, когато я завзели кушаните. Този нов народ, заел стратегическото положение на българите, след нашата миграция, и чрез овладяването на ключовите центрове за търговия, задълго бил солиден фактор в историята на Азия. 

/Част от кулите пазещи входовете на крепостта, още от предкушанската епоха, запазени до днес/

Единствената малка част от земите на Бактрия, където успява да проникне будизма е именно тази долина. Веднага след настаняването на Кушаните, будизмът трайно се заселил в планината, като станал основен религиозен център в областта. През 970, и до тях стигнала вълната от поислямчване на иранският свят. През 1221, Ченгиз Хан, изпратил любмияит си внук да покори долината. Когато внукът паднал убит от стрела, яростта на Монголският Владетел била толкова голяма че нито един човек или животно нямал право да остане жив в долината. Днес Бамиян е малко градче, а крепостите, стоят като неми свидетели за големия геноцид.

/Бамиян/

Според National Geographic, в долината Бамиян за пръв път са се използвали масленни бой - през 7ми век. За сведения, Западна Европа започва да ги използва 2 века по-късно. "откритието че в земите на Авганистан се е използвала масленна боя, е важно, защото тези досега недооценявани рисунки, ни показват една много по-напреднала артистична технология, за каквато не си бяхме помислили" - казва С.Катер, експерт от института по изкуствата Courtauld в Лондон.

/Първите масленни рисунки в света. Технологията им е иновативна и се свързва с развитието на иранските народи/

 

Ако желаете ваш материал да бъде публикуван в сайта, пишете ни на samoistina@mail.tj

 

За Авторите