Страница за изследване произхода и ранната история на Българският народ и държави!                          
 

Българска историческа истина!
Когато човек казва истината не се налага да лъже!

 
  Балх  като фактор в световната цивилизацияГрад Балх е построен векове преди нашествието на Александър Велики, и многогодишната му история пази спомените за много воини. Арабите, впечатлени от богатството на Балх, го наричали Ум-ал-Белад, - Майката на градовете. Когато пътят на коприната бе главен за търговията между изтока и запада, Балх бе незаменим и единствен. тази му роля се запазва над 10 века.Едва след разрушенията на варварската орда на Чингиз Хан(който създава проблеми също и на Волжка и Дунавска България), Балх загубва важността си, а населението се мести до мърлявият но по защитен град Мазари Шариф, който се намира в непосредствена близост до Балх. Когато човек отиде да посети Балх, той се натъква на естествено рушащи се от времето многовековни скали и множество натрошени камъни омесени със всякакви други руйни. И до днес поради огромната площ на Балх, никой не е правил цялостни разкопки. 

/гледка от това което е останало от крепостните стени на Балх. Днес те са ерозирали силно след многовековното излагане на температурни амплитуди/

Но защо Балх е възникнал именно там, между планините на Хиндокуш и реката Амударя? От една страна геогравското местоположение е ключово. Балх е разположен на място заобградено от високоплодородни почви, и напоявано от реката БАЛКАБ, и до днес. по този начин градът е бил вечно осигурен откъм храна. И деиствително в древността си Балх е бил известен със първокачественото си грозде, портокали, уникалните си водни лилий, а по късно и със високодобивната захарна тръстика. И до днес се смята че най-сочните дини идват от близкият Кундуз, а най-добрите камили - от Балх. Друг фактор древните българи да построят столицата си на това място са няколкото търговски пътя, на запад към Херат и Иран, или на север пресичайки Аму-даря към Самарканд. Долината на река Балкаб не е изменила древното си корито и все още върви през долината Бамиян, чак до Кабул. По поречието и е вървял и пътя пресичащ Хиндокуш. Но геогравското разположение е само възможност, а Балх достига световно величие, със свойте отличени майстори и занаятчии, добрата търговска политика, и множеството поети. Можем да заключим че Балх винаги е бил по-богат, отколкото силен, и това го е правило апетитна плячка за множество диви племена.

/Останки от Балх, и плодородното поле, със което е обграден и до днес/

Винаги важен център, Бактрия и нейният главен град влизат от рано във аналите на историята. За пръв път е спомената когато Дариус включва Бактрия към Ахменидската империя. Зороастър е живял там в 6ти век преди христа, а Зороастризма се разпространил повече из империята отколкото из Бактрия. През 329 Александър Македонски направил Балх свой координационен център за по нататъчно завладяване на индо-иранският свят. Това положение се запазило едва за 2 века, докато Гръко-римското царство се разпраднало, оставяйки не гърцизирани бактриици, а българизирани елини след себе си. От това царство са запазени само 2-3 статуй и монети на генералите на Александър. 

През 129преди Христа, Кушаните налагат властта си над Бактрия, като тяхната империя достигала от Централна азия до Индия. През това богато време, Балх разцъвтявала като главна спирка по пътя на търговците. От Римската Империя пътували на изток каравани със Злато, Сребро и вино, а от Централна Азия и Китай - Рубини, Кожи, Парфюми, редки билки, коприна... а от Индия Подправки, козметика, слонова кост, и изключително разнообразие от скъпоценни камъни. Балх е бил разпределителният център на всичко това. По онова време започнали и първите прониквания на неирански духовници опитващи се да проповядват неприсъщи релгиии.

/Руини от Джамия, построена през средните векове. Стилът е подобен на този от Бухара и Самарканд/

Векове по-късно, съдбата на Балх става много по динамична. На няколко пъти той сменя принадлежността си между Араби, перси и Тюрки, и въпреки че бил ограбван многократно, продължавал да процъфтява. Арабските географи Якуби и Мокадаси(9ти и 10ти век) Описват Балх като град със 200 000 жители покриващ три квадратни мили площ. Това говори за една изключителна гъстота на населението, основен притегателен център в Центална Азия за учени, адвокти, географи, Астрономи и други деици на културата.

През 1220 Чингис Хан решава да срине града, от злоба към величието на тази перла на градовете. Твърди се че 100 000 монголци извършили огромно клане докато не оставили нищо живо като няколко седмици по-късно изненадващо се върнали за да избият и онези, който се опитвали да погребат загиналите си събратя. Балх останал във руини повече от век, както го описва Марко Поло(1275), и Ибн Батута(1333), като едва през 1359 е имало наченки за нов живот. През 19 век населението ба Балх било застигнато от Малария и окончателно се изселило в близкият град Мазари Шариф

/Град Мазари Шариф... "местните" нискоразвити племена нахлули след заминаването на Българите, не могат да достигнат нормално цивилизационно равнище, въпрки че живеят на километър от най-великият град в цяла средна Азия./

Ако желаете ваш материал да бъде публикуван в сайта, пишете ни на samoistina@mail.tj

 

За Авторите