Страница за изследване произхода и ранната история на Българският народ и държави!                          
 

Българска Историческа Истина!
Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

 
 

На лов за бактрииските съкровища

/статия на Ариян Беикър - списание Тайм, 27 фебруари 2009/

Роланд Бесенвал(на снимата в Дясно, в центъра на Балх) е истински факир. с няколко думи и необичайни жестове, френският археолог, изважда от небитието историята за величествен град, корона на широкото плато в крайният север на Авганистан. Посочвайки с пръст, към вече отдавна ерозирали скали и обяснява как около тях е имало масивни съоръжения за защита и възписпиране на варварските нашествия от север. Балх, с всичките му богатства, определено е имал нужда от тях. Преди повече от 1000 години, Марко Поло, посещава руйните, прочути из античния свят, като средище на антично богатство и напреднала култура. Тук е хвърлена пъпната връв на една от първите монотоистични религии, и Александър Велики избира оттук своята втора жена, Роксана. Изглеждащ разсеян, Бесенвал, разказва необикновенно и пъстро описание на Зороастрииски огнени олтари, Будистки манастири, Християнски обители, и Мюсюлмански джамии. "Тук сме на над 3000 години живот, казва той докато се разхожда между разпръснатите късове от сини и зелени парчета от керамика, който той просто описва като "ранно ислямски от 11 век" и допълва че те не представляват интерес за него.

/Балх, не е проучен дори бегло, а археолозите тепърва започват да пишат с златно букви в историята му/

В Авганистан, историята буквално е под всяка човекшка стъпка. Разположението на страната на кръстопътя на Азия(не е случайно че българите са избрали Мизия Тракия и Македония - друг кръстопът, за своя нова страна), и големите търговски пътища, привличали търговци, изкуствоведи, номади и завоеватели. Руините на Балх, наред с още стотици открити древни градове и религиозни капища, показват наследството обхващащо много векове и култури. Находки, в тези пазарни средища, осветляват, не само Бактрииската История, но тази на Западната Цивилизация и цяла Евразия. Ай Канъм, преименуван от Александър на "Александрия на Оксус", пред 328 преди новата ера, все още пази и единични екземпляри на елинистична култура. Долината Бамиян, е трона на будистката цивилизация, преплитаща, чуждите култури, за един необясним синтез. В Масйид-и-но-Гумбад, се намира най-старата джамия в света, запазена неразрушена до днес. През 1978, руски археолози откриват огромно съкровище от злато, от 2 век, което днес се свързва с номадски крадци, поради местоположението в което е намерено. Самите артефакти принадлежат към бактрииската култура, и "говорят за богатството и доходите носещи на местните, търговските пътища", според Брендан Касар - представител на ЮНЕСКО, в Авганистан. "Ако разбойници са имали в себе си такива богатства, представете си какво богатство е минавало през Балхара", допълва тя.

Да си мечтаят е всичко, което бъдещите археолози могат да правят. В 7-годишната битка да се изправи Авганистан на крака, след повече от 2 десетилетия война, оставиха историческите обекти напълно игнорирани. Древното наследство бе оставено да падне безмълва жертва на грабежи, дори по-сурови от тези на Чингиз Хан, от 1220 година, когато Балх е разрушен. Нерегламентирано копаене макар и подсъдно е извършвано със съдеиствието на местни престъпни групи подкрепяни от местните земевлаелци, и дори от представители на властта с връзки в международните пазари за антики. И докато за борба със производството на Опиум се хвърлят 4 милиярда долара годишно, то срещу иманярите мерките не са и наполовина толкова жестоки. Това е болка за всеки историк и археолог, защото последните едва сега осъзнават огромната роля на тази цивилизация за развитието на целият регион. Много експерти сравняват Балхара с Египет, по историческа значимост, но местните очевидно не мислят така.

Разкопките през средата на 20век, дадоха блясък на страната, отркивайки неописуеми богатсва. Резбована слонова кост, Статуй, будистки икони и огромни градове, шокираха света. Тези находки бяха възпламенитеза новата златна треска в страната, вдъхновявахки хиляди иманяри да копаят за сърковища и да ги продават на цени, който се равняват на това което изкарват за 10 години при обработването на земята си. През 1979, от Националният Музей в Кабул, изчезват стотици артефакти, което бележи високата степен на дезорганизация на днешен Авганистан. След 2001, иманярите замразяват своята деиност. "Във време на война, дори те не смеят да излязат от безопасните места, и това иронично спаси историческите места", казва Юлиан Леский, работеща в една от фундациите за запазване на Авганистанското културно наследство. 

В Заргаран Тепе(Заргаран означава Златарски от староперсииски), новооткрит град край Балх, няма никаква нужда да се гонят иманярите. Днес повечето от тях работят като копачи на високи заплати, за екипа от археолози. Франзуцина Бесентал е категоричен: "да им дадем работа е най-добрият начин да ги неутрализираме". Филип Маркис, част от френският екип, посочва 10 метровата яма издълбана в Тепето и разказва за цилиндричните дупки около нея. Поради естеството на терена се изисква внимателно и хоризонтално дълбаене, докато желания пласт се достигне. според Маркис, в Тепето, те се опитват да "прочетат книга, в която четвърт от всички страници липсват", но е убден че ще "открият цял нов роман за историята" /на снимката -  Заргаран Тепе/

Ахмад Басир, един от бившите иманяри държейки един голям съд, обяснява "преди не се интересувахме от керамиката, а просто ги хвърляхме и чупехме за да видим дали няма злато или нещо друго ценно вътре, а дори не знаехме че съдовете сами по себе си са важни. Сега когато намеря нещо такова съм щастлив, защото част от историята оживява". Чупенето на съдове, най-много си личи в Ай-Канъм, но също и в Балх, където в миналото е имало чудовищни размери.

Устаад Нарулах, на 65, смята себе си за експерт в Балхарските археологически обекти, не само защото ги е изучавал, но защото ги е грабил над 40 години. Ай-Канъм, е една от неговите специалности, и той може с детайли да опише съкровищата минали през ръцете му. Монети и по-дребни предмети продавал на туристи, но всичко ценно се предасяло в Пакистан, където цените били по-високи. Асрулах, е год, от наследството на земята си(...) и има силни угризения със съвестта си. "Вярно е че губим разбирането си за културата на земята в която живеем, но и бедността също е ужасна. Повечето хора не знаят стоиността на тези предмети, а само знаят че благодарение на тях, могат да си купят храна... богатите крадат в тази страна, а ние бедните просто се опитваме да оцелеем". /на снимката -  Заргаран Тепе/

Aрхеологът Зафар Пайман, обвинява запада и пазара му, за хвърляне на бензин в огъня. При разкопки около Кабул, бяха открити останки от будискти храм от 5век, с единствени порода си склуптури на Буда. Два месеца по-късно, видял подобни статуй, в една от Лондонските галерий, за 10 000 паунда. "Иманярите копаят, защото има търсене, защото колекционерите искат нещо хубаво в тяхният хол. Същото като опиума е - търсенето определя предлагането". Но ако проблема с опиума е неразрешим заради непосилната борба със световната мафия, то какво извинение има за липсата на борба с иманяеите. През 2005, бяха намерени 5 тона бактрииски находки на летище Хиитрол в Лондон. Англичаните много желаели да върнат находките, но на кого? Авганистанският музей няма достатъчно помещения и охрана за да се справи с пазенето им, и опасенията са, че веднага щом артефактите бъдат върнати, ще се появят на черния пазар. 

Но не всичко в земите на древното царство Балхара е черногледо. След като талибаните взривиха 15 вековните статуй на Буда в Бамиян, Френско-Авганистанският екип, откри ценни двълбани надписи в скалите. Миналата зима, Японски експерти отриха най-старите масленни картини в света, във пещери близо до града, който обръщат представите за развитието на цивилизацията. "сега трябва да пренапишем историята на изкуството", е категорична Емили Чироун. Потенциала за по-добро разбиране на историята обуславя всички усилия да се спаси наследството на Авганистан(Именно, това би разрешило кризата на националната ни идентичност).

ю

 

Ако желаете ваш материал да бъде публикуван в сайта, пишете ни на samoistina@mail.tj

 

За Авторите