Страница за изследване произхода и ранната история на Българският народ и държави!                          
 

Българска Историческа Истина!
Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

 
  Бактрииската камила като основа на българската търговия и военно дело...

Снимка на вида Camelus Bactrianus - Бактрииската камила опитомена за пръв път от древните българи. Тя играе ключов фактор за човешката история. Доказано е че тя е няколко пъти по-издражлива от арабската едногърбеста камила, по-бърза, и по-подходяща за военно дело. В историята тя е изиграла ключова роля, като е играела ролята на спътник на всички търговци минаващи по пътя за коприната. От своя страна българите се усъвършенствали в изграждането на селища тип Оазис, ве който търговците да спират и почиват. Бактрииската камила е била и верен боен другар на българите като Бактрииските Камилн Ездачи са били елита на персииската армия. Любопитно е че е имало специална бойна броня за това благородно животно.

Карта на Бактрия, с отбелязан пътя на коприната, и изображение на Бактриец водещ двугърба камила от източните стълби на Персеполис

Биологически, камилата може да издържи дълго без вода, като за около 10 минути може да се напие с 60 литра, които да бъдат неин запас. Скоростта и достига 40 км/ч което за времето си е много добра скорост. Камилата е приспособена към пустинни условия, но уникалното при нея е че може да издържа на огромни температурни амплитуди. Кобилата има два пласта козина. Зимната и козина е дебела и гъста, за да предпазва от студ. През лятото козината остава гъста само на гърба, за да пази от лъчите на слънцето, а козината по корема и става тънка и рядка, за да държи хладно. Бактрииската Камила не изгубва нито капка вода от отделителната, и храносмилателната си система. Неиният организъм е създаден изключително за трудни и безводни условия. Тя е краино непретенциозна. Живее около 50 години. Всичко това я е правело щедра но и разумна инвестиция в очите на древният свят.

 

Бактрииска камила от бактрииското злато, карта с разпространението на камилата, и илюстрация на Бактрииски Камилен ездач. 

Благоприятното разположение на държавата ни, и големия ни усет, за кратко време правят бактрия основа на търговията. Без церемонене още от цивилизацията на Прото-Бактрииците, започва голямо изграждане на стотици градове които да бъдат своеобразни спирки за презареждане с провизии, за търговците. Всички тези градове-крепости имали свои гарнизон готов да отбранява търговците. По този начин Бактрия била най сигурната част от пътуването на всеки търговец по пътя на коприната. Стремежа да се осигури първокачествено обслужване, за да се оправдае вземането на Мито, и печалбата от търговия, тикат Бактрия към бърз прогрес. Именно такъв порив е вдъхновил създаването на каналализация за много от селищата около 2500 години преди Константинопол да разбере какво е това.

Днешният археологически обект наречен Гонур Тепе поради липсата на запазено негово българско име, в днешен Туркменистан,  е бил една от тези крепости-спирки по пътя на търговците. Бил е изграден до река, която обаче променила коритото си, и това наложило българите да изградят водопровод снабдяващ селището с жизненоважна вода, която да служи за задоволяване на нуждите на потока от търговци и местното население.

В заключение, можем да заявим твърде смело че Бактрииската Камила е била основен приятел на българите, редом с Коня, и е тикала не само Бактрия, но и цяла евразия към прогрес. Можем да бъдем горди че днес този биологичен вид, известен с добродушието и безпрекословната обич към господаря си, носи нашето име - Camilus Bactrianus

 

 

Ако желаете ваш материал да бъде публикуван в сайта, пишете ни на samoistina@mail.tj

 

За Авторите