т
Страница за изследване произхода и ранната история на Българският народ и държави!                          
 

Българска историческа истина!
Когато човек казва истината не се налага да лъже!

 
 

Александрия на Оксус, или преименуваната Балхарска обсерватория за изследване на небесните тела  Ай-Кадъм

Един от най-големите археологически обекти в Авганистан е Ай Канъм, или още известен като Александрия на река Окс(днешна АмуДаря). Градът се намира на 4945км от Рим, на 4070км от Пела, но не отстъпва по нищо на блясъкат им. Все още се спори кой е изградил града. Според едни това е Хефастион - близък приятел на Александър Македонски, но е открит културен пласт от два века преди идването на Александър Македонски по тези земи.

Крепостта се открива съвсем случайно през 1961. Преди това се е смятало че наличието на такъв град е само легенда. Местните народи, изолирани от света, както и средновековните предания са го наричали Ай-Канъм - От ай - луна, и Ханъма- жена. Лунният град. Малко по-късно ще добавя още няколко неща относно името на града. Тъй през 1961 Авганистанският крал Мохамед Захир, бил на лов в този дял на страната си, докато не стигнал до огромен по размерите си град.Още при първите археоложки проичвания, се разбрало че става дума за град със световно значение и огромно културно наследство. Това е единственият град в Бактрия, в който се е усетило гръцко присъствие, и получилата се смес е една уникална за целия свят симбиоза от ранните балхарски вярвания, и древногръцки колони и статуй. Въпреки гръцкото влияние, много от елементите по самите гръцки артефакти са си типични за региона. Вижда се една културна асимилация на бактрииците върху старите гръцки виждания за света. След 1 век, и няколко бунта, гръцкото население в региона или погинало от вражи меч, или на няколко вълни се изтегляло на запад. 

От ляво, крак на статуя от Аи-Кадъм. Личат си древнибактрииски мотиви, по орнаментите макар ние българите никога да не сме правили статуй. В дясно - древен фонтан, явен остатък от гръцкото присъствие в града.

Най големите археологически открития бяха направени между 1965 и 1979 година, когато френски екип от археолози с лидер Пол Бернард окриха голям брой изключително важни археологически артефакти. Намерани са както статуй на гръцки богове(Зевс), така и златни плочки с бактрииски богини на тях. Из града са намерени голям брой мозайки с най-различни пейзажи, и мотиви както елински така и древноирански. Този град се явява едно изключение в световната наука, и показва какво се получава, когато се смесят две тотално различни помежду си култури. Изоставянето на селището и потъването му в митологична забрава, показва че явно Балхарската цивилизия е победила.

Градът погледнат от близкия хълм. Намира се на самата река. 

Всичките находки показват че за кратк о градът е бил много важен търговски, стопански и културен център. Неговото богатсво се е дължало не толкова на стратегическото му местоположение, колкото на това че е бил краткотрайна резиденция на гръцките отломки от александровата армия. Логично обаче, скоро , градът е преименуван с името Евкратидия, в чест на гръко-бактрииският владетел Евкратид I, а малко след това бил напълно изоставен. Днес местните наричат мястото Ай-Канъм, което име градът получил поради легендата че през нощите погледнато от крепостта, луната изглеждала с лице на жена. И докато това е някаква безобидна легенда, зад нея стой факта че Александър велики е преименувал една от бактрииските обсерватории на негово име. Съвсем скоро бяха открити календарни съоръжения в града, както и цяла сграда предназначена за изследване на небесните тела... Суеверният Александър Велики логично е решил да преименува тази българска крепост на името му...
На първата снимка - календар от Александрия на Оксус, а на втората календар намерен край древнобългарската крепост до Каспичан миналата година.

Кой знае... Може би пък наистина при пълнолуние когато и звездите са ярки, в луната човек може да види лице на някоя дама от минали епохи.

 

Ако желаете ваш материал да бъде публикуван в сайта, пишете ни на samoistina@mail.tj

 

За Авторите